top of page
Writer's pictureMarijus Keršulis

Kai nakčia nemiega niekas, atkeliauja SwampMan backyard ultra by Trailo Kalvė




Tekstas ilgas kaip pačios varžybos, bet pabaigoje yra plot twist, tad galimai verta skaityti, o gal ir ne - aš jums ne mama

2023/09/06

Vaidas: turiu klausimeli

Aš: rėžk

Žinojau, kad kažkur kvies. Nes pastaruosius kelis metus man pavyko išvengti SwampMan renginių.

Tai nuo tos žinutės subėgau pusę Kauno tiltų, 10valandų lipau į Everestą ir suorganizavau SwampMan Backyard Ultra Trail by Trailo Kalvė.

Pradinė Backyard įkūrėjo mintis buvo padėti subėgti 160km (100mylių) per 24valandas.

Todėl ir sukame 6.7km ratą kiekvieną valandą.

Pabėgti nuo konkurentų nepavyks, nes sekančią valandą vėl visi kartu startuosite. Per greitai atbėgus bus šaltą ir raumenys atvės. Per lėtai atbėgus, nespėsi pavalgyti ir pailsėti.

Kažkas nemoka bėgti labai lėtai, kiti negali bėgti greitai, tai strategijų kaip įveikti ratą yra daug ir visos jos skirtingos, bet laimi tik viena.

Tai lenktynės kuriose DNF yra beveik garantuotas, bet jį dar reikia užsitarnauti.

Renginio pavadinimą palikome tokį koks buvo nuo 2021, dar liko sunkesnės oro sąlygos, nes renginys vyksta anksti pavasarį. Dingo pelkė ir kalnai kas būdavo SwampManų pridėti prieskoniai kurie ir pasunkindavo užduotį, bet kartu padarydavo ją nepamirštama patirtimi. Bet kai kuriuos dalykus reikia pamiršti, toki renginiai atneša tik daug skausmo. Tai nuo šiol koncentruosimės į skausmo kiekybę ir jo trukmę, nes mums reikia daugiau ratų ir daugiau kilometrų.

Lampėdžius pasirinkome dėl lygios trasos ir nesudėtingos dangos, trasa gal nuobodi, bet manau, bet kas atsibos kartojant 20 ar 108 kartus. O, kad būčiau žinojęs Lampėdžių ypatumus, žiemą tikrindamas trasą supratau jog bėgu ledu, gan storu ledu, pasirodė keista, bet truputį pakoregavau ir viskas ok. Bet atkeliavus pavasariui supratau iš kur tas ledas, pusė trasos tirpstant sniegui pasiliko po vandeniu. Ir taip 3 savaitės iki varžybų, jau juokėmės, kad ir pelkę turėsime. 2 savaitės iki varžybų jau buvo geriau, ir galėjome tiksliai išmatuoti atstumą.

Prasidėjo registracija:

Velutis rekordininkas su 22ratais

Užkuras praeitų metų čempionas su 17 ratų

Garmus su artėjantis link savo 700 maratono

Daugirdas TOR 330 finisheris

Zakaraukas ruošiasi 48 valandų bėgimui

Kazlauskas UTMB finisheris

Kalvelytė Trans Gran Canaria finisherė

Pradedu skaičiuoti kada startą padaryti, kad pirmadienį dar į darbą spėčiau. Šeštadienį 9:00 stratas, tai pirmadienį 8:00 bus 47 ratai, manau saugu. Bet vistiek lauks viena arba dvi bemiegės anktys.

Varžybų dieną pramiegu žadintuvą, labai nepergyvenu vis tiek dar daug laiko praleisiu laukdamas finišo, tai susitvarkysime. Rytas labai gražus šviečia saulė, jaučiasi pavasaris, deja neilgai užsibuvo. Po pietų jau buvo pranašaujamas lietus, kuris tikrai nepalengvins bėgikų gyvenimo. O susirinko užsispyrus minia, pirmi DNF pasirodo tik po 5 ratų. Lenktynes pabaigus pirmajam dalyviui prasidėjo domino efektas, kiti nebejautė spaudimo ir galėjo ramiai nusiimti. Bet kaip visada mes bėgikai ieškome apvalių skaičių. O skaičiai kaip tyčia nelyginiai. Kažkas rišasi prie pabaigtų ratų skaičiau 5, 10, 15 arba prie kilometrų 50km, 100km, 160km. Tik noriu priminti, jog norint nugalėti backyard varžybose, geriausia neturėti jokių tikslų, tereikia tik noro nugalėti. Veiksmas vyko maždaug taip:

5 ratai, 33.5km:

Mantas Gricius, Martynas Vaitiekūnas, Ramūnas Mališauskas, Rūta Marcinkevičiūt, Vytenis Miliušas

6 ratai, 40.2km:

Minduagas Stašaitis, Paulius Paplauskas

7 ratai, 46.9km:

Irina Mažuolienė, Jonas Adomavičius

8 ratai, 53.6km:

Liudas Dabkevičius

9 ratai, 60.3km:

Domas Kajokas, Juozas Stankevičius, Valdas Šmaižys

Tas apvalesnis skaičius pradeda didesnę DNF laviną, aišku artėjanti tamsa ir stiprėjantis lietus tikrai nepakelia motivacijos. Trasa 50% atvirame lauke, ten susidaro balos ir danga pasidaro daug slidesnė.

10 ratų, 67km:

Artūras Melenberg, Aurimas Bulkšas, Deividas Toleikis, Valdas Baranauskas

11 ratų, 73.7km:

Gediminas Jotauta, Gytis Grigalaitis, Laurynas Laukutis, Paulius Karazinas, Robertas Vyšniauskas, Tomas Vitvickis, Vytautas Urbanas

12 ratų, 80.4km:

Ingrida Rimkienė, Martynas Samuitis

13 ratų, 87.1km:

Rita Aleksandrovienė, Vaida Baranauskaitė

14 ratų, 93.8km:

Mindaugas Garmus

Šimtukas irgi pasiglemžė nemažą skaičių dalyvių. Iškart krenta pusė likusių.

15 ratų, 100.5km:

Donatas Valiukas, Gediminas Urbonas, Julius Gelšvartas, Paulius Jaras, Rokas Sirtautas, Tadas Malinauskas, Žygimantas Stuknys

Sekmadienis prasideda su likusiais 7 bėgikais, beveik visi iš jau anksčiau išvardinto sąrašo, spėjimai jog su jais praleisime daugiausiai laiko tikrai buvo teisingi. Galimai tarpai tarp DNF bus daug retesni. Prie Laužo liekame dviese su Robertu, juk kai bėga toki žvėrys būtinai reikia veterinaro , likę savanoriai važiuoja ilsėtis ir pažada sugrįžti ryte su karšta sriuba. Pirmas pasitraukimas iš lyderių, tik startavus 18 ratui. Tolumoje pamatau švieselę grįžtančią atgal, deja tai Vaidas mūsų rekordininkas. Suskaudo pėdą ir nusprendė daugiau nebebėgti.

17 ratų, 113.9km:

Vaidas Velutis

20 ratų psichologiškai kankinusi savo konkurentus, pasitraukia Viktorija. Šiemet dar laukia nemažai startų, tai nenori labai nusialinti. Ji buvo paskutinė mergina ir kol kas toliausiai nubėgusi moteris SwampMan backyard ultra. Galimai prieš tai vykusiuose būtų nugalėjus. Bet žinau jog tai ne riba ir lauksim sugrįžtant.

20 ratų, 134km:

Viktorija Kalvelytė 

Lietus aprimo, išlindo pilnatis. 5:00 valada ryto buvau šalčiausia, bet jau pradeda švisti ir paukščiai pradeda čiulbėti, nors labiau ūbauti atvarė keršuliai pažiūrėti ką čia veikiame ir kodėl Woodpigeon vėliavos iškabintos. Buvo ir pareigūnai, kokia 4 kartus atvažiavę, iš pradžių pasislėpė prie išvažiavimo iš Lampėdžių ir gaudė visus važiuojančius iš baliaus. Vėliau privažiavo pasiklausti ką čia veikiame, ir tada jie suprato, kad šitame baliuje mes svaiginamės bėgimu. Vėliau jau privažiuodavo tik pasitikslinti kelintas ratas. Na o likę bėgikai visi kaip vienas kalbėjo apie 24valandas, pradėjau mintyse spėlioti. Galvojau, kad galimai bus 25 ratai ir finišas arba liks du labiausiai užsispyrę ir tada vyks ilga kova iki galo. Parbėga mūsų greituoliai ir pradeda aiškėti. Užkurui tą pačią dieną 18 valandą reikia būti pratybose, Kazlauskas nors ir atrodo labai gerai, bet pradeda matyti trasoje ko nėra, tikiuosi dar papasakos kokias haliucinacijas matė. Puida buvo juodasis arkliukas/ežiukas apie kurį žinojau mažiausiai. Nežinojau nei kada sustos, nei koki jo planai. Ir 9:00val praėjus parai po starto jie visi trys ir finišavo. Palikdami du paskutinius varžovus pažaisti pokerio.

24 ratai, 160.8km:

@Lukas Užkuras, Marius Kazlauskas , Tomas Puida

Likę du finalistai backyard renginyje dalyvavo pirmą kartą. Ir nors ultra atstumai jiems nebuvo naujiena, backyardas turi savo niuansus, vienas iš jų blefavimas. Visada būk pasitempęs, su šypsena, pasakok kaip į darbą tau tik nuo trečiadienio. Palaikymo komanda ir palapinė irgi parodo jog esi nusiteikęs ilgai kovai. Taip ir prasidėjo 25 ratas, Zakarauskas labai norėjo nugalėti, bet Daugirdas kalbėjo apie dvi paras, kas galimai priešininką truputį išmušė iš vėžių. Kai turi svarbių ateities startų nesinori viso savęs investuoti ir kažkiek reikia pasitaupyti. Daugirdas turėjo ir užnugarį ir patirtį ir skausmo toleravimą, o greitis visiškai nežaidė jokios rolės šiame Finale. Finišavus Daugirdas pasakė jog viskas ir jau nusiims, tai reiškė jog varžovui telieka nubėgti dar vieną ratą ir jis bus paskelbtas nugalėtojų. Bet po kelių minučių atvažiavus žmonai Daugirdą vėl išvydome prie Starto linijos. Bet suskaičiavus iki dešimties, bėgti pradėjo tik Zakarauskas. Kietas tas mūsų Daugirdas kaip kalnas kuriais mėgsta bėgioti, bet jis turi ir linksmąją pusę su šypsena ir juokais, ne visi dar gali pajuokauti po tokio atstumo.

25 ratai, 167.6km:

Daugirdas Šemiotas 

Prasidėjus paskutiniam ratui dar buvo galimybė, jog dėl susiklosčiusių aplinkybių Zakarauskas jo nepabaigs. Tokiu Atveju būtų skelbiamos lygiosios. Bet taip nenutiko ir šių metų čempionu karūnuojamas Marius Zakarauskas, 26 ratai, 174.2km. Tai yra Lietuvoje vykstančių varžybų ir SwampMan Backyardo Ultra rekordas. Deja susisiekus su Lazarus Lake. Paaiškėjo, jog Lietuvos Rekordas priklauso Julija Šorytė  su 30 ratų kuris buvo pasiekt Amerikoje. Taip sakant apsimelavau, bet tik gera pamoka jog reikia stebėti ne tik savo kiemą. Bet bus proga sugrįžti ir bandyti jį pagerinti.

Didelis ačiū visiems dalyviams ir juos lydinčioms komandoms, geri žodžiai labai padeda judėti tolyn. Robertas Vyšnia, Vaidas Vidmantas ir Augustas Gajauskas  už kompaniją. Vaidas Velutis  ir SwampMan  chebrai už tai, kad užvedė šį reikalą Lietuvoje. Bezobrazas Zenonovičius už nuostabią švieslentę. Malūno kalvė ir Medinis debesėlis  už DNF medalius. Turizmui, alpinizmui, kelionėms , Ivãnas muša gongã , Špyga taukuota  ir Šešuvies Slėnio Medus  už nugalėtojo prizus. Vitalija Simon   už kantrybę. Jeigu ko nepaminėjau jūs irgi nuostabūs. Ir iki kitų startų.  Po nuotrauka galite pakomentuoti savo iki SwampMan Backyard nubėgtą ilgiausią atstumą.

10 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comments


bottom of page